AlltFörBarn.com får du tillgång till tusentals produkter för endast 299 kr/mån. Du får 14 dagar gratis prövotid som kan avbrytas när som helst.

10 saker du bör tänka på när du väljer namn till ditt barn

10 saker du bör tänka på när du väljer namn till ditt barn

Många föräldrar använder graviditeten till att funder över vad barnet ska heta. Ibland kan du ha riktigt roligt och komma upp med de mest ovanliga förslagen. Men namnet är viktigt och det finns en del saker du bör tänka på när du väljer namn till ditt barn.

  1. Barnet kommer att ha det här namnet hela livet. Kom ihåg att det namn du ger ditt barn kommer hen att börja skolan med, och i framtiden skaffa sig ett jobb med. Ett namn som fungerar för både barn och vuxna, unga som gamla kan därför vara en tanke.
  2. Slå upp vad namnet betyder. Det kan ge lite extra tyngd till ett namn som ni tycker om. Ge er ytterligare en anledning till att välja det. Abigail, till exempel, betyder att fadern gläder sig. De flesta väljer nog namn av andra anledningar, men det är roligt att veta ursprung och betydelse.
  3. Testa hur namnet fungerar med efternamnet. En del kombinationer låter konstiga, medan andra verkar passa som handen i handsken.
  4. Gör namnet mer ovanligt med en annorlunda stavning. Sara på engelska är Sarah, det ser direkt ut som ett annat namn. Isak-Isaac, Carl-Karl. Det finns flera olika sätt att göra ett namn ovanligt. Tänk dock på att det kan göra det jobbigt för barnet i framtiden när alla stavar namnet fel.
  5. Se om namnet är väldigt populärt eller inte. Det är klart att du ska välja ett namn som du tycker om. Men ibland kan det finnas tre Maria, Johan eller andra i en och samma klass. Vill du ha ett unikt namn så ska du undvika vad alla andra väljer.
  6. Skriv ner initialerna av barnets namn och efternamn för att kontrollera att det inte bildar något roligt uttryck. Det finns många kombinationer som kan leda tankarna till annat. PMS, AB, BB, och så vidare. Kanske inte det allra viktigaste, men något att ha i åtanke.
  7. Skriv ner namnet och säg det högt. Det kommer att ge dig en känsla av hur namnet upplevs av andra. Vissa namn riktigt smälter i munnen, de känns helt rätt. Och det kan vara skillnad på att säga ett namn och se det i skrift.
  8. Välj ett namn som båda föräldrarna trivs med. Om du insisterar på att få rätt kan det bli tokigt. Ett alternativ är att ge barnet två eller tre namn, men det är ju alltid ett som blir tilltalsnamn.
  9. Vänta med att välja namn tills barnet är fött. Rada upp en del alternativ, det är bra att vara förberedd. Men ibland så känner du vilket namn som passar bäst när du träffar bebisen. Hon ser ut som en Anna eller han bara är en Markus. Du har tid på dig att registrera namnet, så stressa inte med det hela.
  10. Om barnet har syskon kan det vara roligt att namnen passar ihop. Kanske börjar på samma bokstav eller liknar på varandra.

Det är ett stort ansvar att välja namn till ett nyfött barn, men också något mycket trevligt.