AlltFörBarn.com får du tillgång till tusentals produkter för endast 299 kr/mån. Du får 14 dagar gratis prövotid som kan avbrytas när som helst.

10 sätt du kan utveckla ditt barns sociala färdigheter hemifrån

10 sätt du kan utveckla ditt barns sociala färdigheter hemifrån

Sociala färdigheter har att göra med hur barnet relaterar till andra personer. Både vuxna i deras omgivning, men även mot andra barn. Det är en viktig del av livet, både för små och stora. Alla föräldrar är måna om att barnen ska klara sig bra i samspelet med andra. Och det finns mycket du kan göra själv för att träna dem.

1. Lär dem tålamod och självkontroll genom att vänta på sin tur. Det här är något som kommer igen flera gånger om när de börjar skolan. Hemma kan det vara pappas tur att välja godnattsaga ibland. I morgon är det barnets tur osv.

2. Vänlighet, låt dem vara med när du gör något snällt för andra. Du kanske har en äldre granne som behöver hjälp med att hämta ut ett paket, till exempel. Ta med dig barnet och förklara varför ni gör det, att det är ett praktiskt sätt att vara vänlig på.

3. Barnet behöver inte alltid vinna. Det ligger nära till hands att låta de små vinna varje gång. Men i längden är det inte bra för dem. De måste lära sig förlora, och framför allt hantera sina känslor av besvikelse.

4. Prata om känslor, läs sagor som handlar om känslor. I stället för att bara tänka på själva berättelsen kan ni välja böcker som tar upp hur personerna känner sig. Eller så kan du själv fråga barnet vad hen tror om det hela, i vilken berättelse som helst.

5. Personligt ansvar, lägga undan leksaker, duka eller lägga in i diskmaskinen. Ge barnet sina egna uppgifter, allt beroende på dess ålder. Till och med mycket små barn kan lära sig ansvar genom att vara med och plocka undan sina saker.

6. Göra något för andra, en present eller teckning. Det behöver inte vara någon stor sak. En liten teckning som ni skickar till farmor eller ger till den där snälla kassörskan ger barnet en chans att göra saker för andra.

7. Stärk ditt eget förhållande till barnet, kvalitetstid och respekt. Även små barn har behov av att bli respekterade, och här har föräldrarna ett stort ansvar. Många gånger hör du hur de upprepar ditt sätt att prata när de leker med sina dockor eller gosedjur.

8. Lär dem avläsa kroppsspråk och ansiktsuttryck. I relationer till andra är det mycket som inte blir sagt med ord. Ett litet barn kanske behöver vägledning för att lära sig förstå kroppsspråket, speciellt om du vill slå ett extra slag för sociala färdigheter. Dra uppmärksamheten till sagofigurer i böcker och på film, hur de ser ut och kanske hur de står.

9. Gör saker som kräver samarbete, laga mat eller liknande. Det tar tid att göra saker med små barn. Att laga mat tillsammans tar dubbelt så lång tid och det blir gärna ganska rörigt. Men medan ni gör det så lär sig barnet arbeta tillsammans med andra. Samtidigt så växer hens självförtroende, det är fantastiskt att kunna göra ett vuxenjobb.

10. Var en bra förebild. Låt dem se hur du pratar med andra på zoom, etc. Barn är oerhört uppmärksamma. De kanske inte förstår allt men de känner på sig hur du behandlar andra personer. Om du är artig och tillmöteskommande när du pratar i telefon eller på Face time.