AlltFörBarn.com får du tillgång till tusentals produkter för endast 299 kr/mån. Du får 14 dagar gratis prövotid som kan avbrytas när som helst.

5 galet viktiga regler för framgångsrik potträning

5 galet viktiga regler för framgångsrik potträning

Det är så skönt när barnet äntligen är torrt. När du slipper hålla på och byta blöjor stup i kvarten. För att inte tala om hur mycket pengar du tjänar på att inte köpa blöjor. Samtidigt kan själva övergången, den så kallade potträningen, vara jobbig. Se till att förbereda dig och göra allt du kan för att det ska vara så smidigt som möjligt.

Börja potträningen när barnet är redo
Det är inte lätt att veta när ditt barn är redo för nästa stora steg i sin utveckling. Speciellt inte nu för tiden när blöjorna håller sig torra och sköna även när de kissat i dem. Så vad du kanske får göra är att börja introducera det hela, och läsa av barnets reaktioner. Om du inte ser några tecken tidigare kan det vara läge när barnet är runt 18-24 månader. Men redan innan de kan gå brukar barnen tycka det är roligt att härma och lära sig göra samma sak som storebror eller föräldrarna. Utnyttja det till att träna barnet.

Ha gott om tid
Allt som har att göra med små barn tar tid. Och potträningen är inget undantag. Det måste ta den tid som krävs, och du förlänger bara processen om du har för bråttom. Barn läser av din stress väldigt bra, så försök göra potträningen till något positivt. Om barnet inte har lust till en början så acceptera det. Erbjuda hen att försöka igen vid ett annat tillfälle.

Skapa en ny rutin
Barn trivs bra med rutiner. Även när de är riktigt små kan de koppla samman olika saker. Du kan lägga tid för potta eller toalett efter middagen, före läggdags eller i samband med något annat ni gör varje dag. Efter ett tag börjar barnet förvänta sig att det är dags att gå på pottan vid ett visst tillfälle.

Potträning ska vara positivt
Det här hänger något samman med att vara tålmodig och ha gott om tid. Men du kan gå lite längre och verkligen förhöja stämningen när pottan kommer fram. En del läser en saga eller sjunger en sång medan barnet sitter på pottan. Det är också viktigt att du berömmer barnet för det hen gör, vare sig något kommer eller inte. Samtidigt ska du inte överdriva, för även barn kan känna sig generade.

Skaffa en bra potta
Det finns olika sorters pottor och tillbehör. Se till att du har en där barnet sitter bekvämt. Helst utan kisskydd eftersom det kan skava, i alla fall för små pojkar. Om du använder en sittring på toaletten ska den vara lagom stor och sitta stadigt. Det är viktigt att barnet inte kopplar samman potträning med att det gör ont eller att de sitter dåligt. I början handlar det mycket om psykologi, och att stegvis vänja barnet vid att vara utan blöja.

Tveka inte att börja med potträning när du tror att det är tid. Både barnet och föräldrarna kan dra nytta av att sluta med blöjor och lära sig gå på toaletten. Det kan ta både tid och tålamod, men är inte svårt.

Här hittar du Engångsblöjor produkter…