AlltFörBarn.com får du tillgång till tusentals produkter för endast 299 kr/mån. Du får 14 dagar gratis prövotid som kan avbrytas när som helst.

5 milstolpar för dina barn, och rätt tidpunkt för att nå fram

5 milstolpar för dina barn, och rätt tidpunkt för att nå fram

Som förälder är du väldigt intresserad av ditt barns utveckling. Du ser efter tecken på att de går framåt. Det är klart att varje barn är unikt och du kan inte förvänta dig att alla ska utvecklas i samma takt. Inte ens syskon är alltid lika i när de börjar göra olika saker. Men det kan vara bra att veta ungefär vad du kan förvänta dig. Vilka milstolpar kommer barnen att ha, och när ska de nå fram till dem?

Borsta tänderna själv
Det här är något som barn verkligen vill göra själva. De ser hur alla andra borstar sina egna tänder, medan mamma eller pappa tar hand om deras. Men när är de redo för en så pass viktig uppgift? Det brukar vara runt fem-års åldern, du kan pröva då.

Du kan börja genom att ha en tävling när ni spottar i handfatet. Ta en klunk vatten och se vem som spottar först. Det visar om hen kommer att spotta ut tandkrämen eller inte.

I början kan det vara bäst att låta barnet borsta sina egna tänder en gång om dagen, till exempel på morgonen. Då är du säker på att de är helt rena i alla fall när hen går och lägger sig.

Få veckopeng
Barn brukar börja förstå det där med ekonomi ungefär när de börjar skolan. Då kan du börja ge dem en regelbunden veckopeng. Inte så mycket till en början, det brukar räcka med en 20-30 kronor. Hjälp dem använda pengarna så de förstår dess värde.

Sova över hos någon
Om ni har släkt så kanske barnen börjar sova över tidigt. Men det är inte riktigt det samma att sova hos mormor som hemma hos en kompis. Ett tecken på att barnet börjar närma sig den här milstolpen är när hen frågar om att få sova över. För en del är det runt 6-års ålder, andra lite högre upp i åldrarna. Tänk på hur barnet sover hemma i sin egen säng. Om hen är lugn, inte allt för rädd för mörker osv kanske hen är redo att ta det här steget. Det är också bra om ditt barn är vant vid att be vuxna om hjälp, då kan det vara lättare att klara av ett pyjamasparty.

Göra sysslor i hemmet
Det här något som många barn börjar med tidigt. Ifall föräldrarna tillåter dem. Det är inte lätt att ha en liten två-åring som diskar, det blir säkert mer jobb för dig än om du gjort det själv. Men i den åldern tycker de att det är roligt. Något annat som många små barn kan vänja sig vid är att plocka bort sina leksaker. När de når upp till skolåldern är de mer än mogna för regelbundna sysslor.

Duscha sig själva
Det dagliga badet är viktigt, och när barnet börjar bli runt fem år gammalt kan de troligtvis klara av det själv. Du kanske får hjälpa med att skrubba ryggen, men andra saker kan hen göra själv. Stå gärna inom hörhåll, för barnet är fortfarande litet. Men det är en daglig rutin som många barn tycker om att få ta hand om själva.