AlltFörBarn.com får du tillgång till tusentals produkter för endast 299 kr/mån. Du får 14 dagar gratis prövotid som kan avbrytas när som helst.

Fantastiska verktyg för att begränsa ditt barns skärmtid!

Fantastiska verktyg för att begränsa ditt barns skärmtid!

Elektroniska enheter är en del av livet nu för tiden. Och inget fel med det. Men för barn är det ofta viktigt att begränsa hur mycket och ofta de använder sina plattor eller mobiler. Dels är det viktigt för deras sociala utveckling, dels ur en fysisk vinkel eftersom de kan påverkas negativt av för mycket skärmtid.

Redan från början, när de är små, kan du kontrollera hur lång tid de tillbringar framför skärmen. För det mesta fungerar det dock bättre om du erbjuder dem något annat i stället. Det finns verktyg för att begränsa skärmtiden.

Till att börja med är det viktigt att installera någon form av app där du kan kontrollera barnens mobiler. Du kan stänga av enheten själv, samt ställa in hur lång skärmtiden ska vara. Ett alternativ är att låsa skärmen, då kan barnet bara använda telefonen till tidigare valda funktioner. Det bästa är att börja med den här sortens kontroll när du skaffar telefonen till barnet. Då blir det en naturlig del av att ha mobil.

En del familjer skapar teknikfria zoner. Det kan, till exempel, vara att ingen använder mobilen under måltiderna. Eller att barnet slutar med dem en timme innan det är dags att gå och lägga sig. Naturligtvis fungerar det bättre om föräldrarna tillämpar reglerna på sig själva också. För alla har behov av att begränsa sin skärmtid.

Ge barnet annat att göra
Det är lätt att alltid göra saker framför en skärm. Du har ju så mycket roligt där. Spel, filmer, musik och annat som gör livet lättare. I stället för att bara förbjuda skärmtid kan du därför erbjuda barnet något annat som är roligt.

Försök ta dig tid att leka med barnet. Spela ett spel tillsammans, eller klä ut er. Alternativt kan du se till att barnet har de här sakerna tillgänglig för sig själv och sina kamrater. Leksaker som ger dem en chans att utvecklas utanför skärmen. Beroende på området kan de gå ut och cykla, hoppa hopprep eller bara leka med andra barn.

Många barn tycker om att pyssla. Ge dem pennor och papper så att de kan uttrycka sin fantasi genom att rita. Kanske pärlor så de kan göra armband och halsband, det finns flera roliga produkter som är lämpliga för olika åldrar.

Små bilar, actionfigurer, dockor eller gosedjur är annat som barnet kan leka med. Det viktiga är ju att de har ett alternativ till plattor och mobiler. Att de kan variera sin fritid så den blir väl balanserad. Då är det bra att ge dem andra saker att göra.

Kontrollera ditt barns skärmtid
Det är inte fel med elektroniska enheter, och även barn kan ha glädje eller nytta av dem. Men det är samtidigt viktigt att begränsa hur lång tid de sitter framför skärmen. För det mesta är det en kombination av olika tilltag som fungerar bäst. Appar för att kontrollera hur de använder sin enhet. Alternativ till elektronik, både utomhus och inne. Och gärna kvalitetstid med föräldrarna.