AlltFörBarn.com får du tillgång till tusentals produkter för endast 299 kr/mån. Du får 14 dagar gratis prövotid som kan avbrytas när som helst.

Hur du hjälper ditt barn inför förskole starten

Hur du hjälper ditt barn inför förskole starten

Att börja förskolan är något stort, och kan verka skrämmande för barnet. Även om de kanske varit hos en dagmamma eller haft barnflicka är det här en helt ny etapp i livet. Det betyder inte att det blir jobbigt, men det är alltid bra att ligga ett steg före. Som förälder kan du göra en hel del för att förbereda hela familjen för den nya fasen.

Sitta tyst och lyssna
Det låter som en riktig utmaning, att få ett litet barn att sitta tyst och lyssna. Men på förskolan så finns det flera tillfällen när de måste lära sig lyssna. Inte bara på lärarna, men också på de andra barnen. Så låt barnet sitta helt tyst och bara lyssna. Be hen sedan beskriva de ljud hen hör runt omkring sig. Det kan vara vinden som blåser, bilar som åker på gatan, mamma som lagar mat. Många barn tycker om den här övningen, som samtidigt är en utmärkt förberedelse.

Lära sig följa instruktioner
Nästa steg är att lyssna och följa det som sägs. Det behöver inte vara stora saker, men det är bra för barnet att lära sig det redan från hemmet. Framför allt är det viktigt i den här åldern att lyssna och kunna göra en räcka med saker. Till exempel: Ta nallebjörnen från vardagsrummet och lägg den på din säng. Vi ska duka bordet, så tvätta dina händer först. Små detaljer som kan göra det enklare för barnet att följa det som läraren säger på förskolan.

Läsa högt för barnet
På de flesta förskolor avsätts en del av dagen till att sitta tillsammans och läsa. Om du börjar med den här ritualen redan hemma, så kommer barnet att tycka det är något helt naturligt. Kanske också tröstande, eftersom de gör samma sak som i hemmet. Det finns bland annat flera trevliga böcker om att börja just förskolan. Läs dem tillsammans och prata om vad barnet kan förvänta sig. Många gånger är fruktan för det okända värre än verkligheten. Helt klart är det så på förskolan, där alla gör sitt bästa för att barnet ska ha det bra.

Skapa en rutin för att säga hej då
Bland det svåraste i början på förskolan kan vara att se mamma eller pappa lämna dem och gå därifrån. Något som ni kan träna på hemma, en rutin som barnet kommer att känna igen när det är dags för den stora dagen. En kram, en puss, ett speciellt handslag, vad som helst som hjälper barnet inse att de bara ska vara tillfälligt på skolan. Att föräldrarna kommer tillbaka och hämtar dem.

Ge barnet socialt umgänge
På förskolan gör man mycket i grupp. Större eller mindre grupper, men det är alltid fråga om att göra saker tillsammans. Om barnet haft möjlighet att umgås med andra barn tidigare har det redan utvecklat vissa sociala färdigheter. Det kan vara i lekparken eller med kompisarnas barn, situationer där de får lära sig skapa relationer.

Det behöver inte vara dramatiskt att börja på förskolan, speciellt inte om du hjälper ditt barn förbereda sig.

Här hittar du Skolmaterial produkter…