AlltFörBarn.com får du tillgång till tusentals produkter för endast 299 kr/mån. Du får 14 dagar gratis prövotid som kan avbrytas när som helst.

Hur gammal bör barnet vara för mobil eller platta?

Hur gammal bör barnet vara för mobil eller platta?

Frågan om när barnet är moget för en mobil eller platta är viktig. Nu för tiden är dessa elektroniska hjälpmedel en stor del av vardagen för de flesta personer. Du har tillgång till så mycket bra via internet, och mycket av det är riktat mot barn. Men många föräldrar är lite tveksamma. De är inte säkra på att barn bör ha en egen mobil eller platta. Alternativt att de ska få använda föräldrarnas enheter.

Ska barn sitta framför en skärm?
Det finns flera olika orsaker till att vara försiktig. Och det handlar inte bara om vad barnen kan se eller uppleva online. Bara det faktum att de sitter framför en skärm kan påverka dem, och framför allt deras ögon. De sitter stilla, vilket är något annat att ha med i diskussionen.

Samtidigt kan barn lära sig mycket via media eller nedladdade appar. Både läsning och andra viktiga ämnen som de har nytta av senare i livet. Flera videor och barnappar handlar om att lära sig färgerna, räkna, former och allt annat som hör till den tidiga inlärningen.

Ett av de viktiga råden som forskarna ger är att föräldrarna bör ha kontroll över vad barnen tittar på och hur länge de sitter med enheten. För de riktigt små kan det räcka med fem minuter, inte mer. Men även för lite större barn kan en halv timme om dagen täcka mycket av deras behov. Det är alltid enklare att sätta upp reglerna redan från början, och sedan öka på vartefter barnet växer.

Vilken ålder är lagom för en platta?
Många menar att barn i två-års åldern kanske kan ha nytta av att använda platta eller mobil. Det är klart att du gärna sätter på en liten film eller något annat redan tidigare, men det här handlar mest om att använda själva enheten.

Vid den här åldern börjar de kunna förstå och lära sig mycket. Och kan därmed ha glädje av de appar som finns tillgänglig. Samtidigt är det allra bäst om de inte sitter där helt ensamma. Använd inte plattan som en barnvakt, för att de ska ha något att göra. Se på videor eller program tillsammans, och prata om det ni tittar på. Det kan vara en trevlig sak att göra tillsammans med dina barn, i alla fall tills de blir lite större.

Egen telefon eller platta
Det är vanligt att barn får sin första mobil när de är cirka sju år gamla. De börjar gå till skolan själva, är med kompisar och har större behov av att kunna kontakta sina föräldrar. Men kom ihåg att det fortfarande är du som kontrollerar hur och var de använder mobilen. Det finns bra program och skydd så att de inte kan komma åt vissa delar av nätet, eller göra inköp.

Mobiler och plattor är inte dåliga för barn, och du kan låta dem använda dem vid en ganska ung ålder. Dagens värld och inlärning har mycket att göra med elektronik, så det kan vara bra för dem att vänja sig redan från början.

Här hittar du Data och Elektronik produkter…