AlltFörBarn.com får du tillgång till tusentals produkter för endast 299 kr/mån. Du får 14 dagar gratis prövotid som kan avbrytas när som helst.

Gosedjur- varför är de bra för barnen?

Gosedjur- varför är de bra för barnen?

Bland det första ett barn får i present är gosedjur. Eller kramdjur som de också kallas, kärt barn har många namn. De är mjuka och goa, och barnet börjar ganska snart uppskatta dem. Men är de bara till för lek? Har de någon nytta egentligen?

Lära sig prata och känna
När barnet är i två-års åldern börjar talet utvecklas med rekordfart. De lär sig nya ord varje dag och du kan riktigt se hur de trivs med att kunna uttrycka sig. Här kan ett kramdjur vara till stor nytta. Barn pratar ofta med sina gosedjur och det är en bra övning för språket. De kan använda sina nya ord och öva upp både uttal och flyt. Så när barnet pratar med sin nalle eller mjuka drake är det en positiv sak.

Samtidigt är barnen fulla av känslor. De kan inte alltid uttrycka sig så väl, men tillsammans med sina gosedjur kan de hantera alla de här känslorna. Det är ett sätt att få utlopp för dem, men också utforska dem. De tidiga åren är ju en lång stig med nya upptäckter så gott som hela tiden. En del barn blir arga på sina kramdjur, de kramar dem och berättar ibland sagor för dem. Kommunikationen med gosedjuren är viktig för de små.

Känna sig trygg
Många barn har ett gosedjur som följer med dem överallt. Framför allt när de ska sova eller gråter. Det är klart att föräldrarna alltid är den främsta källan till trygghet. Men en del av att växa upp, även i mycket ung ålder, är att klara sig själv då och då. Med ett kramdjur vid din sida blir det lättare att klara av allt det nya.

Likaså kan gosedjuret ge barnet en känsla av kontroll, nära kopplat till trygghet. Ibland hör du hur de läxar upp kramdjuret eller talar om vad som gäller i en viss situation. Nästan som att barnet är den vuxne och gosedjuret ett barn. Det här ger den lille större självförtroende och förmåga att möta världen.

Viktigt med gosedjur
Så kramdjur är viktiga för barnet. De spelar en roll i deras utveckling. Presentera barnet med några olika och se vilket som blir mest populärt. Och bli inte förvånad om det inte är den sötaste, för barn har en alldeles egen uppfattning om vad som är bäst. Många tycker om små djur, som kaniner eller apor. Men det får tiden påvisa.

Här hittar du gosedjur produkter…